Deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György a depus pe data de 22 decembrie 2017 un proiect de autonomie teritoriala a tinutului secuiesc, care propune in esenta revenirea la organizarea adminstrativa pe scaune, un presedinte, parlament si guvern propriu iar limba maghiara recunoscuta ca limba oficiala pe langa romana. Doua saptamani mai tarziu, luni, 8 ianuarie, liderii celor trei partide ale comunitatii maghiare din Romania, UDMR, PCM si PPMT, au semnat luni la Cluj o declaratie comună prin care cer autonomie teritoriala, locala si culturala, dar n-au spus ca in Parlament a fost depus deja si un proiect de lege in acest sens. Este al doilea proiect radical de autonomie, dupa o initiativa similara prezentata public in septembrie 2014.
Proiectul de lege este semnat de un singur initiator: deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György. Acesta este presedintele organizatiei Covasna a Partidului Civic Maghiar (PCM), cunoscut pentru pozitiile sale radicale privind autonomia. “Tinutul Secuiesc exista, a existat si va exista. Niciodata n-o sa fim slugi pe pamantul nostru natal”, afirma Kulcsár-Terza József-György in mai 2017 intr-o declaratie politica facuta in Parlamentul Romaniei.
Continuarea, AICI
Acum ceva vreme discutam cu niște jurnaliști de București care făceau mișto de Prahova. La un moment dat unul dintre ei chiar punea problema că județul ăsta ar trebui să ceară autonomie, prea a devenit centru pentru ”de toate” în România.
Dacă la nivel de județ, această propunere l-ar face pe președintele Consiliului Județean Bogdan Toader să râdă, la primarul Ploieștiului Adrian Dobre și la cum tinde să se comporte nu e de glumit.
Bine, până la urmă o transformare din Ploiești în Dobrești nu ar fi așa un dezastru dacă am păstra conducătorul. Doar ne permitem să nu investim și să pierdem bani!
Long live king Dobre!
”Deocamdată încă se mai verifică suma, dar legea spune că jumătate din excedentul bugetar al anului 2016 va fi predat la Guvern, acolo erau parca 47 de milioane. Iar la jumătatea lui 2018 se va face o regularizare, un calcul, și se va ajunge la jumătate din excedentul din 2017. Dar momentan nu este calculat, lipsa unui director economic care să țină frâiele în mână a făcut ca situația să fie scăpată de sub control și se vehiculează sume de excedent undeva la vreo 74 de milioane de lei, dar cifra nu este încă sigură. Iar din acești bani, din tot ce se putea face, plăți sau măriri de capital până la sfârșitul anului, ar fi trebuit să fie o sumă mai mică, undeva la 15, maxim de 20 milioane care să fie dați la stat. Dar cum nu s-a făcut nimic din toate acestea, suma va fi aproape dublă și va fi în detrimentul bugetului nostru.” LINK
Barosane, regele nostru, 15-20 milioane e sumă mică? Nu te supăra, ce îți pune Prună în cafea/apă?
Alte realizări ale regelui, AICI
Am încredere că în 2018 te depășești ca performanțe!